M-a vizitat zilele trecute un pacient care se plangea de o perioada lunga de timp de fasciita plantara. Probabil ca ati mai auzit de aceasta denumire si ati asociat-o cu activitatile spotive. Pot sa va raspund cu „da si nu”, este foarte adevarat ca o supunere repetitiva la efort poate provoca asa zisa tendinita, caci de fapt si de drept fasciita plantara este o tendinita la fel cum este si inflamatia tendonului Achilean, asa zisul Tenis Elbow, sindromul de tunel carpian si asa mai departe. Cu toate acestea oricine poate suferi de fasciita plantara fie ca alearga, face sport sau are o munca statica de birou!
Ce cauzeaza mai exact fasciita plantara? Cunoastem ca locul durerii este undeva in mijlocul talpii si spre calcai si ca aceasta durere este mai accentuata dimineata si cedeaza putin cate putin la miscare. Ce nu ne spune niciun doctor este ca aceasta durere nu este decat un simptom si nu o cauza motiv pentru care tratamentele medicamentoase cu antiiflamatorii isi fac efectul pentru o perioada scurta de timp durerea revenind. Simptomele nu sunt problema ci cauza. In cazul de fata vorbim de 3 factori care produc aceasta fasciita plantara si anume:
- muschii gambei si tesutul conjunctiv sunt tensionati
- aparitia inflamatiei
- nutritie necorespunzatoare
Asadar chiar daca aveti o activitate statica puteti acuza dureri in talpa mai ales la inceputul miscarii. Aceasta durere se datoreaza scurtarii muschilor gambieri, dar si datorita unui fesier slab si daca mergem mai departe cu lantul muscular ne putem opri chiar si la musculatura umarului si cervicala pana unde tensiunile se tin lant. Deasemenea o suprasolicitare la sportivi, o incalzire superficiala si lipsa stretchingului pot determina o inflamatie a fasciei.
Ce putem face? In niciun caz nu apelam la medicamente antiinflamatorii!
Desigur ca tratamentul trebuie sa porneasca de la cauza (asa cum va spuneam mai devreme, nu acolo unde este durerea este si cauza) iar acest tratament este de recomandat sa fie efectuat de catre un specialist kinetoterapeut. Pentru a calma durerea si a va putea organiza sa ajungeti la un cabinet de recuperare medicala va ofer o solutie simpla pe care o puteti folosi acasa. In zona dureroasa aplicati un cub de gheata pe care sa il mentineti intre 1 si 2 minute timp in care masati zona la limita suportabila apoi faceti pauza 1 minut si reluati procedura de aproximativ 3-4 ori. De retinut, atunci cand aplicati gheata sa nu fie direct pe piele ci folositi un tifon sau un prosop mai subtire pentru a nu aduce daune tesutului cutanat. Efectuati aceste aplicatii de 3 ori pe zi. In continuare recomand sa vizitati un specialist pentru a vedea ce a determinat aceasta inflamatie si pentru a o trata.
Starea dumneavoastra de bine este intotdeauna preocuparea mea.
Kinetoterapeutul tau,
Corina Hategan